Storitve

Vzdrževanje in obnavljanje trate

Strankam nudimo redno vzdrževanje zelenic, ki vključuje košnjo, gnojenje, in vse kar je povezano za zdrav in lep videz Vaše trate. 

Redno vzdrževanje: košnja, zalivanje, gnojenje, zračenje...

Posebno vzdrževanje: analiza zemlje, valjanje, uničevanje plevela in mahu v trati...

REDNO VZDRŽEVANJE:

4-600

KOŠNJA

Višina košnje se spreminja glede na letni čas. Spomladi in jeseni je priporočljiva višina 3-4 cm, poleti pa 4-5 cm.

Pogostost košnje se spreminja glede na:

 • padavine
 • zalivanje
 • gnojenje
 • različne vrste semena
 • NA TRATI NE MENJAVAMO IN NE NALIVAMO OLJA ALI GORIVA V KOSILNICO!!!

   

  ZALIVANJE

  Zalivanje mora biti razpršeno, ne glede na to ali imamo namakalni sistem ali zalivamo ročno. Najbolje je namakati v zgodnjih jutranjih ali vsaj večernih urah. Pri tem moramo paziti na:

  • če je trata premalo zalita, se bodo predeli začeli sušiti in rasti bodo začeli pleveli, ki so bolj odporni
  • če je zalita preveč, se spirajo hranila in posledica je ravno taka, trata propada, razvijejo se mahovi in pleveli

   

  GNOJENJE

  S košnjo odnesemo s trate obilico organskih snovi, zato moramo z gnojenjem to nadomestiti. Trata, ki je slabo gnojena, ni odporna na bolezni, se redči in tako se širi rast plevelov. Take trate si verjetno nismo želeli, zato jo bomo raje pravilno vzdrževali. Največja potreba je po makroelementih (dušik, fosfor in kalij). Kalcija in magnezija dodajamo v manjših količinah. Še manj pa trata potrebuje mikroelementov (železo, cink, kobalt, mangan). Na tržišču dobimo kompleksna gnojila, ki imajo vse elemente v pravilnem sorazmerju. Gnojila, ki so počasi topna, so primerna zato, ker se elementi počasi raztapljajo, tako da imajo po eni strani korenine hranila enakomerno porazdeljena, po drugi strani pa se ne raztapljajo vsa naenkrat in s tem ne onesnažujemo podtalnice. Če pretiravamo, lahko pride do ožiga, če pa potresemo premalo, ne dosežemo želenega učinka. V povprečju gnojimo 4 x letno, prvič spomladi (začetno z več dušika) in zadnjič jeseni (založno z manj dušika).

   

  ZRAČENJE

  Trato moramo zračiti, da odstranimo filc (delci odmrlih in posušenih travnih bilk). S tem se poveča kroženje zraka in rast trate je bujnejša. Vzroki za nastanek filca so:

  • previsoka košnja,
  • prevelik razmak med košnjami,
  • pretirano zalivanje,
  • zbitost terena.

   

  2-600

  POSEBNO VZDRŽEVANJE:

  ANALIZA ZEMLJE

  Z analizo zemlje ugotovimo prisotnost in dostopnost hranil ter strukturo tal. Pravilno analizo naredijo le v laboratorijih, kjer se s tem kvarjajo. V poročilu nam predlagajo tudi izboljšave zemlje. Priporočamo, da opravite analizo zemlje pred vsako obnovo trate oziroma vsakih deset let.

   

  VALJANJE

  Ob koncu zimskega časa, ko ne zmrzuje več, je priporočljivo trato povaljati z lažjim vrtnarskim valjarjem. S tem se poravnajo manjše grbine, ki so se dvignile zaradi zmrzovanja zemlje in krtine. Pretirano valjanje škoduje trati, saj se tla prekomerno zbijejo.

  UNIČEVANJE PLEVELA IN MAHU V TRATI

  Trate se po setvi sorazmerno hitro zaplevelijo (trate posejane aprila, poškropimo šele septembra). Plevele uničujemo mehansko (ročno) ali kemično (s herbicidi). S totalnimi herbicidi uničimo vse plevele in trave (1 dl boom efekta zmešamo v 10 l vode, dodamo žličko pomivalnega praška). S selektivnimi herbicidi pa zatiramo širokolistne plevele. Na majhnih vrtnih tratah lahko plevel škropimo z vrtno zalivalko. Pazimo, da ne tretiramo dvakrat iste površine. Škropimo vsaj 3 dni po košnji, ob lepem vremenu, ko ni vetra in ko v travi ni več rose. Temperatura zraka naj bo okrog 15 stopinj C, ob hudi vročini pa ne škropimo.

  Težav z mahom nimamo, če skrbimo za ustrezno zračnost tal. Sicer pa uporabljamo mahex (100 g/m2) ali zeleno galico (40 do 70 g/m2).

   

   

   

  Trata Krško